4 Petua Ini Mambantu Anak Bijak Menulis

Bacaan 2 minit

 

Perasan atau tidak, kadang-kadang anak suka meniru gaya seperti orang dewasa. Ini kerana anak ingin menerokai dunia dan ingin mempelajari pelbagai kemahiran dari orang dewasa. Jom, guna kaedah bermain sebagai salah satu melatih anak bijak menulis.

Semua proses belajar memerlukan rasa bersedia, latihan dan efek daripada sebuah proses. Bersedia berkait rapat dengan kematangan psikologi. Anak-anak yang masih terlalu mentah sebaiknya jangan terlalu dipaksa untuk memegang pensil.Tanpa ada rasa bersedia ia boleh menyebabkan kegagalan yang berulang.

Latihan dilakukan untuk memperkuatkan antara stimulasi dan respons sehingga anak-anak terbiasa. Paling penting adalah efek yang diberikan, respons positif akan membuatkan anak anda mengulangi perilakunya.

Manakala respons negatif akan melemahkan perilaku anak-anak.Anda seharusnya faham, tangan anak-anak umumnya masih kaku, sedangkan menulis memerlukan kekuatan untik menggerakkan tangan meliputi memegang pensil dengan betul.

Ramai di antara ibu bapa yang telah menghantar anak-anak di pusat-pusat asuhan atau tadika. Tidak boleh sewenang-wenangnya menyerahkan tugas mengajar anak anda membaca dan menulis kepada guru di sekolah seratus peratus.

Pastikan anda memilih pusat asuhan kanak-kanak yang mempunyai modul pembelajaran yang berkesan untuk perkembangan minda anak anda.

 

Jom guna kaedah permainan ini untuk merangsang anak bijak.

 

1. Bermain Doh

Permainan ini wajib dimiliki si manja. Bermain doh tanah liat akan melembutkan otot tangan dan melatih mata dan tangan bekerjasama dalam mencapai misi imaginasi.Aktiviti ini juga membantu anak agar terbiasa menggenggam dan memegang pensil dengan betul

 

2.  Melukis

Biarkan si manja melukis dan melakar sesuka hati. Aktiviti ini membantu si manja mendapat genggaman dan posisi siku dan lengan yang bersesuaian.

 

3.  Bermain Cat Air

Melatih kemahiran koordinasi mata dan tangan. Sifat cat cair yang cair dan lembut melatih si manja mengawal pergerakan tangan dan menyokong pergerakan tangan si manja. Biarkan sahaja dia bermain menggunakan tangan.

 

4. Mewarna

Aktiviti yang asas ini menguatkan genggaman dan pergerakan tangan mereka. Beri galakan agar mereka mewarnakan pelbagai saiz dan bentuk objek untuk meningkatkan daya kreativiti anak anda.

Dengan melakukan kaedah di atas bersama si kecil, ia bukan sahaja meningkat kemahiran menulisnya.Bahkan turut mengeratkan lagi hubungan ibu bapa dan anak-anak.Si kecil biasnaya inginkan perhatian ibu bapa, jika tidak, mereka akan memberontak untuk dapatkannya.

 

 

Sumber: wom.my

Minyak Syafia

Tawaran Istimewa Untuk Anda Kali Pertama

Jom lawati kedai online kami babybeauty.my

Baby Beauty Store

Antara Produk Yang Paling Laris

Dudooi Slepp

Dudooi Sleep Spray

Tidur yang berkualiti adalah penting untuk tumbesaran dan kesejahteraan anak anda...
Fanvit

Fanvit - Minuman Vitamin Strawberry

Sebagai ibu bapa, kita sentiasa mengambil berat tentang pemakan..
Minyak Syafia

Minyak Syafia

Bantu bayi anda dalam mengurangkan ketidakselesaan akibat kolik, sakit perut, selsema..