Bayi meninggal dunia setelah gigit wayar pengecas telefon

Bayi meninggal dunia
Bayi meninggal dunia

Bengaluru, India: Satu kejadian malang dan mengejutkan di mana seorang bayi berusia lapan bulan telah meninggal dunia akibat terkena renjatan elektrik. Kejadian ini menimpa bayi yang bernama Sanidhya Kalgutkar, anak perempuan kepada Santhosh Kalgutkar dan Sanjana Kalgutkar.

Berdasarkan laporan dari Harian Metro, tragedi ini berlaku apabila bayi berusia 8 bulan tersebut mengunyah wayar pengecas mudah alih atau ‘charger’. Bayi yang masih di dalam fasa pembelajaran dan penjelajahan dunia ini tidak menyedari bahaya yang menimpa apabila dia memegang wayar pengecas dan mengunyah pin wayar tersebut, yang menyebabkan dia mengalami renjatan elektrik yang mengejutkan.

Insiden ini berlaku di Bengaluru, India, dan menimbulkan kesedihan mendalam kepada keluarga dan masyarakat setempat. Ahli keluarga yang menyedari kejadian tersebut segera membawa Sanidhya ke hospital daerah, namun sayangnya, doktor yang merawatkan bayi tersebut hanya dapat mengesahkan kematian Sanidhya.

Menambahkan kesedihan tragedi ini, bapa Sanidhya, iaitu Santhosh Kalgutak, yang bekerja sebagai pekerja kontrak dengan Syarikat Bekalan Elektrik Hubballi (Hescom)

Pihak polis menjalankan siasatan lanjut mengenai tragedi yang mengejutkan ini. Kejadian ini mengingatkan kita tentang betapa pentingnya keselamatan elektrik, terutama apabila melibatkan kanak-kanak yang penuh dengan keingintahuan dan rasa ingin tahu.

Kepada semua ibu bapa dan penjaga, adalah penting untuk memastikan keselamatan peralatan elektrik di rumah, terutama yang mudah dijangkau oleh kanak-kanak. Selain itu, keadaan soket elektrik perlu diperiksa dan pastikan suisnya dimatikan apabila tidak digunakan. Langkah-langkah keselamatan ini dapat membantu mencegah tragedi-renjatan elektrik dan melindungi keselamatan dan kebahagiaan anak-anak kita.

Kita berdoa agar keluarga yang berduka ini diberi kekuatan dan ketabahan untuk menghadapi dugaan yang berat ini. Semoga tragedi ini menjadi pengajaran bagi semua untuk memberi lebih perhatian kepada keselamatan dalam rumah dan menyemai kesedaran tentang bahaya yang mungkin mengancam anak-anak kita.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article
Kanak-kanak 4 Tahun Mangsa Dera

Kanak-kanak 4 Tahun Mangsa Dera!

Next Article
Pemakanan sihat

Pemakanan sihat dan stres

Related Posts
perkembangan memori
Read More

Perkembangan memori bayi

Dalam perjalanan hidup yang hebat ini, terdapat banyak masa berharga apabila anda melihat bayi anda membesar dan berkembang.…
Total
0
Share
error: