Bayi meninggal dunia setelah gigit wayar pengecas telefon

Bacaan 2 minit

Bengaluru, India: Satu kejadian malang dan mengejutkan di mana seorang bayi berusia lapan bulan telah meninggal dunia akibat terkena renjatan elektrik. Kejadian ini menimpa bayi yang bernama Sanidhya Kalgutkar, anak perempuan kepada Santhosh Kalgutkar dan Sanjana Kalgutkar.

Berdasarkan laporan dari Harian Metro, tragedi ini berlaku apabila bayi berusia 8 bulan tersebut mengunyah wayar pengecas mudah alih atau ‘charger’. Bayi yang masih di dalam fasa pembelajaran dan penjelajahan dunia ini tidak menyedari bahaya yang menimpa apabila dia memegang wayar pengecas dan mengunyah pin wayar tersebut, yang menyebabkan dia mengalami renjatan elektrik yang mengejutkan.

Insiden ini berlaku di Bengaluru, India, dan menimbulkan kesedihan mendalam kepada keluarga dan masyarakat setempat. Ahli keluarga yang menyedari kejadian tersebut segera membawa Sanidhya ke hospital daerah, namun sayangnya, doktor yang merawatkan bayi tersebut hanya dapat mengesahkan kematian Sanidhya.

Menambahkan kesedihan tragedi ini, bapa Sanidhya, iaitu Santhosh Kalgutak, yang bekerja sebagai pekerja kontrak dengan Syarikat Bekalan Elektrik Hubballi (Hescom)

Pihak polis menjalankan siasatan lanjut mengenai tragedi yang mengejutkan ini. Kejadian ini mengingatkan kita tentang betapa pentingnya keselamatan elektrik, terutama apabila melibatkan kanak-kanak yang penuh dengan keingintahuan dan rasa ingin tahu.

Kepada semua ibu bapa dan penjaga, adalah penting untuk memastikan keselamatan peralatan elektrik di rumah, terutama yang mudah dijangkau oleh kanak-kanak. Selain itu, keadaan soket elektrik perlu diperiksa dan pastikan suisnya dimatikan apabila tidak digunakan. Langkah-langkah keselamatan ini dapat membantu mencegah tragedi-renjatan elektrik dan melindungi keselamatan dan kebahagiaan anak-anak kita.

Kita berdoa agar keluarga yang berduka ini diberi kekuatan dan ketabahan untuk menghadapi dugaan yang berat ini. Semoga tragedi ini menjadi pengajaran bagi semua untuk memberi lebih perhatian kepada keselamatan dalam rumah dan menyemai kesedaran tentang bahaya yang mungkin mengancam anak-anak kita.

Minyak Syafia

Tawaran Istimewa Untuk Anda Kali Pertama

Jom lawati kedai online kami babybeauty.my

Baby Beauty Store

Antara Produk Yang Paling Laris

Dudooi Slepp

Dudooi Sleep Spray

Tidur yang berkualiti adalah penting untuk tumbesaran dan kesejahteraan anak anda...
Fanvit

Fanvit - Minuman Vitamin Strawberry

Sebagai ibu bapa, kita sentiasa mengambil berat tentang pemakan..
Minyak Syafia

Minyak Syafia

Bantu bayi anda dalam mengurangkan ketidakselesaan akibat kolik, sakit perut, selsema..