Niat Puasa Ganti (Qadha)

Lafaz Niat Puasa Qadha (Ganti Puasa Ramadhan)

Niat puasa ganti selalu menjadi persoalan bagi mereka yang tertinggal puasa di bulan Ramadan.

Antara syarat niat bagi puasa Ramadan dan puasa wajib yang lain (puasa qada dan nazar) ialah berniat di malam hari. Oleh itu, puasa hendak diniatkan sebelum terbit fajar keesokan harinya bagi puasa wajib.

Tuntutan berniat ialah dengan berniat di dalam hati. Adapun hukum melafazkan niat dengan lisan adalah sunat supaya dapat membantu untuk menetapkan niat di dalam hati individu tersebut

Manakala bagi lafaz niat puasa ganti pula hendaklah ditukarkan lafaz أَدَاءِ (tunai) dengan lafaz قَضَاءِ (ganti). Oleh yang demikian, lafaz niat ialah seperti berikut:

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ قَضَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ لِلَّه تَعَالَى

Maksudnya: Sahaja aku berpuasa esok hari bagi qada (menggantikan) fardu puasa bulan Ramadan kerana Allah SWT.

Niat Puasa Ganti (Qadha)

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ قَضَاءٍ فَرْضَ رَمَضَانً ِللهِ تَعَالَى

Maksudnya : “Sahaja aku berpuasa pada esok hari kerana menggantikan daripada fardhu Ramadhan kerana Allah Taala”

Niat Puasa Ganti (Qadha) – Jangkaan Waktu

Untuk pengetahuan semua, waktu yang diberi untuk ganti puasa Ramadan adalah dari bulan Syawal sehingga ke bulan Sya’ban sebelum Ramadhan yang berikutnya. Untuk ganti puasa pada hari yang dilarang adalah tidak sah.

Ada juga yang tidak sempat untuk menggantikan puasa ramadhan disebabkan bukan uzur ia wajib ganti dan wajib dan disertakan dengan membayar fidyah, ini ramai yang tidak ambil berat.

Niat Puasa Ganti Yang Sudah Lama Tertinggal

Kadangkala, terdapat kes di mana kita sudah lama meninggalkan puasa pada zaman muda. sekarang baru terdetik untuk menggantikannya. 

Sekiranya kita tak berkesempatan mengganti puasa sehingga datang ramadhan seterusnya, maka kita diwajibkan membayar fidyah. Fidyah bererti membayar denda berbentuk beras kepada fakir miskin.

Puasa yang telah ditinggalkan itu tetap wajib diganti, dalam nisbah dan kadar yang sama, Iaitu satu hari tertinggal bersamaan dengan satu hari puasa ganti.

Manakala, Jumlah fidyah meningkat mengikut tahun, Tetapi bilangan puasa tetap sama.

Semoga bermanfaat buat anda. Mungkin artikel ini juga dapat menfaat untuk anda iaitu: Ibu Superb – Ikut 6 Cara | Ada 6 Punca Bayi Susah Tidur Malam | Ajar si kecil 7 Adab PENTING | “Bayi Hari Pertama” di Rumah

#babybeautynatural

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Cara Merawat Bayi Kembung Perut

Next Article

Bantu Bayi Bertatih. Kenapa Tidak Boleh Ajar?

Total
0
Share
error: