Tak perlu nak letak bedak

Sudah menjadi kebiasaan, memandikan anak dipakaikan bedak. Tujuannya tiada lain selain untuk harumannya, tetapi juga dikatakan baik untuk merawat masalah ruam jika ada. Adakah pemakaian bedak ini perlu sebenarnya?

Petikan dari Verywell Health menyatakan bedak khas untuk bayi diperbuat daripada bedak mineral mahupun tepung jagung. Tiada bukti perubatan yang menunjukkan keberkesanan memakaikan bedak untuk merawat masalah kulit kering dan ruam.

Terdapat kajian yang menunjukkan penggunaan bedak boleh menyebabkan gangguan pernafasan kerana partikel debu halus yang masuk ke paru-paru mereka. Ada juga beberapa hasil kajian lain yang mengaitkan penggunaan bedak dengan serangan kanser tertentu.

 

Sebenarnya Anak Tidak Perlu Dipakaikan Dengan Bedak. Pemakaian Bedak Berisiko Menyebabkan Anak Tersedut Partikel Kecil Dalam Bedak Ke Saluran Nafas. Ini Boleh Mengakibatkan Gangguan Pernafasan Dan Sedihnya, Boleh Menyumbang Kepada Kematian. Sesetengah Ibu Bapa Menggunakan Bedak Untuk Merawat Masalah Kekeringan Kulit Atau Ruam.

 

Cukup sekadar mengenakan pakaian nipis kepada anak dan elakkan mereka daripada mengalami peluh secara keterlaluan. Lebih aik lagi, selalulah gantikan pakaian anak. Tapi, kalau nak juga dipakaikan bedak pada anak-anak, ini caranya yang boleh anda buat:

1. Elakkan daripada meletakkan bedak pada muka dan alat sulit
2. Jangan letak dalam lampin
3. Tuangkan bedak pada tangan dulu sebelum diletakkan pada badan
4. Jauhkan bedak dari anak, elakkan mereka dari bermain dengan bedak

 

 

Sumber: Pa&Ma

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Cara Mengurut Bayi Dan Manfaatnya

Next Article

Tips for safe bathing

Related Posts
Total
0
Share
error: