Cara Doa Keluar Rumah

Bacaan 2 minit
Doa keluar rumah, kita sering dianjurkan untuk membacanya. Ia bukan sekadar kebiasaan, tetapi juga sebagai ingatan bahwa setiap langkah kita diiringi dengan Keredhaan dan perlindungan dari Allah S.W.T.

Meneladani Nabi Muhammad S.A.W

Doa keluar rumah dan memasuki rumah merupakan sunnah yang dicontohkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. Dari sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud, disebutkan bahwa setiap kali Nabi hendak masuk ke rumah, beliau akan membaca doa masuk rumah dan memberi salam kepada keluarganya yang ada di dalam.

Cara Doa Keluar Rumah

Doa keluar rumah yang Dianjurkan

Doa Masuk Rumah:

اَللهُمَّ اِنّىْ اَسْأَلُكَ خَيْرَالْمَوْلِجِ وَخَيْرَالْمَخْرَجِ بِسْمِ اللهِ وَلَجْنَا وَبِسْمِ اللهِ خَرَجْنَا وَعَلَى اللهِ رَبّنَا تَوَكَّلْنَا

“Allahumma inni as-aluka khoirol mawlaji wa khoirol makhroji, bismillahi walajnaa wa bismillahi khorojna wa ‘alallahi robbinaa tawakkalnaa”

Maksudnya:

“Wahai Allah, aku memohon sebaik-baik tempat masuk dan sebaik-baik tempat keluar. Atas nama-Mu, kami masuk dan atas nama-Mu kami keluar. Dan kepada Allah tuhan kamilah kami bertawakal.”

Doa Keluar Rumah:

بِسْمِ اللهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ، لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ

“Bismillahi tawakkaltu ‘alallahi, walaa haula wala quwwata illa billah.”

Maksudnya:

“Dengan nama Allah, aku berserah diri kepada-Nya, dan tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan-Nya.”

Adab Masuk Rumah yang Tidak Berpenghuni

Ketika memasuki rumah yang tidak berpenghuni, ada beberapa adab yang disarankan, seperti mengetuk pintu, mengucapkan salam, dan membaca doa masuk rumah. Hal ini penting untuk memastikan kita terlindungi dan berada dalam suasana yang diberkati.

Pentingnya Membaca Doa

Membaca doa keluar rumah dan masuk rumah bukan hanya melindungi kita dari gangguan makhluk halus, tetapi juga sebagai cara untuk selalu mengingat dan bersyukur kepada Allah atas segala nikmat dan perlindungan-Nya.

Cara yang Dianjurkan Ketika Memasuki Rumah yang Tidak Dihuni

Ketika memasuki sebuah rumah yang tidak berpenghuni, perlu diingat bahwa lokasi tersebut seringkali dihuni oleh entiti-entiti gaib. Sehubungan dengan itu, bagi individu yang berencana untuk memasuki rumah tersebut, terutama bagi mereka yang baru saja pindah ke rumah baru, amat disarankan untuk membaca doa khusus sebagai perlindungan dan berkat dari Allah S.W.T.

Berikut adalah beberapa tata cara yang perlu diikuti:
  1. Ketuk pintu terlebih dahulu sebelum memasuki rumah tersebut.
  2. Ucapkan salam sebelum masuk.
  3. Bacakan doa khusus untuk memasuki rumah.
إِذَا دَخَلَ الْبَيْتَ غَيْرَ الْمَسْكُونِ فَلْيَقُلِ السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين.

Maksudnya:

“Apabila kamu memasuki sebuah rumah yang tidak dihuni, maka ucapkanlah: Assalamu’alaina wa’ala ibaadillahis solihin – Salam sejahtera atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.”

Hadis ini diriwayatkan oleh al-Bukhari (1055) dalam kumpulan al-Adab al-Mufrad. Ibn Hajar al-Asqalani menyatakan bahwa sanad hadis ini adalah hasan.

*Disarankan untuk masuk dengan menggunakan kaki kanan terlebih dahulu.

Boleh layari Baby Beauty Shop disini. Semoga bermanfaat buat anda. Mungkin artikel ini juga dapat menfaat untuk anda iaituCara Cara tangani anak stress dengan anakKesihatan emosi anak perlu dijagaBantu bayi bertatih| Ini sebab kenapa kita tidak boleh ajar bayi bertatih | Pillow Mist Spray

Minyak Syafia

Tawaran Istimewa Untuk Anda Kali Pertama

Jom lawati kedai online kami babybeauty.my

Baby Beauty Store

Antara Produk Yang Paling Laris

Dudooi Slepp

Dudooi Sleep Spray

Tidur yang berkualiti adalah penting untuk tumbesaran dan kesejahteraan anak anda...
Fanvit

Fanvit - Minuman Vitamin Strawberry

Sebagai ibu bapa, kita sentiasa mengambil berat tentang pemakan..
Minyak Syafia

Minyak Syafia

Bantu bayi anda dalam mengurangkan ketidakselesaan akibat kolik, sakit perut, selsema..