Kanak-kanak 4 Tahun Mangsa Dera!

Kanak-kanak 4 Tahun Mangsa Dera
Kanak-kanak 4 Tahun Mangsa Dera

Ipoh: Rayuan yang menyentuh hati berjaya menyelamatkan kanak-kanak lelaki berusia empat tahun daripada menjadi mangsa dera oleh penjaganya. Kejadian tragis ini berlaku di sebuah pangsapuri di Menglembu, Ipoh, dan mencetuskan kebimbangan dalam kalangan masyarakat.

Kanak-kanak mangsa dera tersebut ditemui oleh seorang individu awam di hadapan rumah pangsapuri tersebut semalam. Ketika ditemui, kanak-kanak itu berseorangan dalam rumah yang pintu jerijinya berkunci dan dalam keadaan lapar. Beliau meminta makanan dari individu awam yang berjalan di hadapan rumahnya sebelum saksi menyedari terdapat kesan kecederaan pada badannya.

Saksi segera melapor kejadian ini kepada pihak polis pada pukul 4.30 petang. Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Yahaya Hassan, memberikan keterangan mengenai siasatan awal yang dilakukan oleh pihak polis.

Menurut siasatan, penjaga kanak-kanak hanya meninggalkan roti dan peket minuman malta coklat untuk dimakan sebelum keluar bekerja. Berdasarkan temuan awal, ibu kandung kanak-kanak berusia 23 tahun dan teman lelakinya yang berusia 26 tahun telah ditahan oleh polis di pangsapuri yang sama pada pukul 7 petang hari yang sama.

Pasangan tersebut kini dalam reman selama lima hari bermula dari hari ini bagi memudahkan siasatan lanjut di bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001. Sebelum ini, ujian saringan air kencing ibu kandung kanak-kanak menunjukkan keputusan negatif dadah, manakala teman lelakinya menunjukkan keputusan positif dadah methamphetamine.

Kanak-kanak ini kini dirawat di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), dan masih dalam pemerhatian oleh pihak perubatan. Sebagai tambahan, beliau juga telah terputus hubungan dengan bapa kandung selepas ibu bapanya berpisah pada tahun 2019.

Kejadian ini menimbulkan keprihatinan dalam masyarakat dan menjadi pengingat penting akan keperluan untuk melindungi keselamatan dan kesejahteraan kanak-kanak. Semua pihak diharapkan dapat memberikan sokongan dan kerjasama kepada pihak berkuasa dalam siasatan ini untuk memastikan keadilan bagi mangsa dan memberikan perlindungan yang sewajarnya kepada kanak-kanak yang terdedah kepada risiko dan penderaan.

Kredit: Hmetro

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article
Bayi 40 Hari Dihempas di Lantai

Bayi 40 Hari Dihempas di Lantai!

Next Article
Bayi meninggal dunia

Bayi meninggal dunia setelah gigit wayar pengecas telefon

Related Posts
Total
0
Share
error: