Ibu sedar bayi tertukar selepas setahun berlalu

Bayi Tertukar
BANDUNG: Seorang wanita di Bogor, Indonesia, yang mengakui bahawa bayi yang dipelihara dan dirawat selama setahun bukanlah anak kandungnya. Siti Mauliah, seorang wanita yang mendakwa ini, telah mengemukakan kecurigaannya terhadap kejadian ini yang dikaitkan dengan kelalaian pihak perubatan selepas kelahiran di Hospital Sentosa, Kecamatan Kemang.

Bayi tertukar, wanita berusia 37 tahun itu berkata bahawa dia telah melahirkan bayi dan sempat menyusui dengan penuh kasih sayang. Namun, menyedari apabila dia mendapati bayi yang dia anggap miliknya tidak mempunyai sebarang tanda lahir di badan.

Namun, dalam usahanya untuk mencari kepastian dan penjelasan, Siti Mauliah telah menghadapi rintangan. Dia telah berusaha untuk bercakap dengan keluarga wanita yang kemungkinan mempunyai kaitan dengan pertukaran ini, namun mereka menolak untuk menjalani ujian DNA yang dapat mengesahkan atau menolak tuduhan ini.

“Dalam usaha saya untuk mencari kebenaran, saya hanya menginginkan kepastian,” katanya dengan tegas. “Tindakan ini penting untuk memulihkan kepercayaan dan keadilan.”

Siti Mauliah telah mengambil langkah tegas dengan melaporkan perkara ini kepada pihak berkuasa polis. Baginya, ini adalah langkah terakhir yang perlu diambil untuk mendapatkan kejelasan dalam hal yang memeranjatkan ini. Dia bertekad untuk memastikan haknya terlindungi dan keadilan dijunjung tinggi.

Kes ini tidak hanya menimbulkan kebimbangan dalam kalangan pihak keluarga, malah turut mengundang pandangan pihak perubatan. Hospital Sentosa sendiri memberikan komen mengenai perkara ini. Jurucakap Hospital Sentosa, Gregg Djako, memberikan alasan bahawa keluarga yang didakwa terlibat dalam pertukaran ini enggan menjalani ujian DNA dengan alasan belum bersedia dari segi mental.

“Kami menghormati pandangan mereka, namun ini tidak mengubah keperluan untuk mengatasi isu ini dengan segera,” jelas Gregg Djako dalam keterangannya.

Sementara itu, penyiasatan mengenai kes bayi tertukar sedang dijalankan secara menyeluruh dan teliti. Pihak berkuasa berjanji untuk menyiasat hingga ke akar umbi, dan jika tuduhan yang diajukan oleh Siti Mauliah terbukti benar, tindakan tegas akan diambil terhadap pihak yang terlibat dalam kesilapan ini. Kehadiran isu ini sekali lagi menegaskan bahawa kelalaian dalam bidang perubatan dapat membawa implikasi besar dan menggugat kepercayaan masyarakat.

Sumber: Sinar Harian

Semoga bermanfaat buat anda. Mungkin artikel ini juga dapat menfaat untuk anda iaituCara Jenis makann bayi supaya cepat membesarSarapan bekal nutrisi, tingkat pekrembangan otak anakNutrisi penting untuk bayi| Serangan panik di kalangan kanak-kanak | Makanan bayi 6 bulan

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article
Kanak-kanak

Kanak-kanak 7 tahun dipercayai di dera ibu kandung.

Next Article
Jangkitan-Influenza

Trend jangkitan Influenza di Malaysia

Related Posts
Total
0
Share
error: