Sedu – Cara Bayi Belajar Kawal Pernafasan

Bacaan 2 minit

Sedu dan kawal pernafasan

Sedu dalam kalangan bayi baru lahir adalah satu perkara biasa dan tidak perlu menjadi kebimbangan ibu bapa. Malahan keadaan ini biasanya dialami bayi untuk tempoh lapan minit setiap kali tersedu.

Walau bagaimanapun, penyelidik mencadangkan bahawa keadaan tersedu yang dialami bayi ini berlaku untuk membolehkan si manja belajar bagaimana untuk mengawal pernafasan mereka. 

Kajian yang dilakukan oleh Penyelidik dari University College London ini melibatkan 217 bayi. 13 daripada mereka yang didapati mengalami sedu secara berterusan dipasangkan elektrod pada kepala mereka. Ini membolehkan mereka untuk mengenal pasti gelombang otak penting yang tercetus setiap kali tersedu.

Analisis kajian 

Kajian berjaya mengesan tiga gelombang otak dalam korteks bayi. Penyelidik yang melakukan kajian ini percaya bahawa dua gelombang pertama menunjukkan bayi mengesan tujuan fizikal sedu, seperti dari bahagian badan mana sedu terjadi. Dan ini merupakan satu maklumat yang berharga yang menunjukkan bahawa tersedu merupakan cara untuk bayi mengawal proses pernafasan mereka.

Menurut pengarang utama kajian ini, Dr Lorenzo Fabrizi, “Daripada pengalaman melihat isteri yang bimbang apabila anak kami tersedu, saya percaya setiap ibu bapa pastinya akan berasa risau apabila bayi mereka mengalami sedu.”

Untuk individu dewasa, tersedu mungkin dianggap sebagai satu gangguan dalam melakukan tugasan harian. Namun keadaan ini berbeza bagi bayi, di mana sedu yang dialami mungkin mempunyai tujuan yang tertentu.

Dr Lorenzo menjelaskan, “Aktiviti yang disebabkan tersedu ini mungkin membantu otak bayi untuk belajar mengawal otot pernafasan supaya proses bernafas boleh dilakukan secara sukarela dengan menggerakkan diafragma ke atas dan ke bawah.”

Bayi mula tersedu sejak di dalam rahim seawal usia sembilan minggu kehamilan. Manakala bayi yang lahir secara pramatang pula dapat menghabiskan masa lebih kurang 15 minit sehari untuk tersedu.

Cara berbeza

Bagi pengarang utama kajian yang diterbitkan dalam jurnal Clinical Neurophysiology, Kimberley Whitehead, “Sebagai individu dewasa, kita mungkin akan belajar mengawal pernafasan melalui proses menyelam di dalam air.”

“Kita juga belajar memperlahankan pernafasan untuk menenangkan diri jika berdepan dalam situasi mencemaskan dan jantung berdegup kencang, sama ada selepas berlari atau disebabkan kegelisahan,” jelas Kimberley.

Sememangnya apabila bayi tersedu, sebagai ibu bapa akan timbul rasa kerisauan di hati. Pada dasarnya ia bukan satu keadaan yang membimbangkan. Namun, jika sedu yang dialami berpanjangan, anda mungkin boleh membawa bayi anda untuk mendapatkan pemeriksaan daripada doktor atau pakar perubatan. Bagaimana menghilangkan sedu?

BabyBeauty tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Semoga bermanfaat buat anda. Mungkin artikel ini juga dapat menfaat untuk anda iaitu: Petua lebatkan rambut anak | Sebab bayi anda gatal kulit kepala | Petua untuk kulit bayi kering | Punca kulit si kecil kering

#babybeautynatural

Minyak Syafia

Tawaran Istimewa Untuk Anda Kali Pertama

Jom lawati kedai online kami babybeauty.my

Baby Beauty Store

Antara Produk Yang Paling Laris

Dudooi Slepp

Dudooi Sleep Spray

Tidur yang berkualiti adalah penting untuk tumbesaran dan kesejahteraan anak anda...
Fanvit

Fanvit - Minuman Vitamin Strawberry

Sebagai ibu bapa, kita sentiasa mengambil berat tentang pemakan..
Minyak Syafia

Minyak Syafia

Bantu bayi anda dalam mengurangkan ketidakselesaan akibat kolik, sakit perut, selsema..