Susah tidur malam menurut islam

Bacaan 2 minit
Tidur malam yang berkualiti merupakan salah satu tuntutan agama Islam. Namun, ada kalanya kita merasa susah tidur malam dan mengalami gangguan dalam waktu tidur. Berikut ini adalah beberapa tip membantu anda mengatasi kesulitan tidur malam menurut Islam:
  1. Membaca Doa Sebelum Tidur

Sebelum tidur, bacalah doa-doa yang diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW. Salah satu doa yang dianjurkan adalah membaca “Bismikallahumma ahya wa amuut”, maksudnya “Dengan nama-Mu, Ya Allah, aku hidup dan aku mati”. Membaca doa ini sebelum tidur inshaAllah dapat memberikan ketenangan dan perlindungan dari susah tidur.

  1. Membaca Al-Qur’an

Membaca Al-Qur’an sebelum tidur dapat memberikan ketenangan fikiran dan hati. Bacalah ayat-ayat yang menenangkan dari Al-Qur’an, seperti Surah Al-Fatihah, Surah Al-Ikhlas, atau ayat-ayat yang menceritakan tentang rahmat dan kasih sayang Allah SWT.

  1. Solat Tahajud

Solat tahajud adalah solat sunat yang dilakukan pada waktu malam sebelum waktu subuh. Melakukan solat tahajud dapat memberikan ketenangan jiwa dan memohon rahmat serta petunjuk dari Allah SWT. Solat tahajud juga dapat menghilangkan tekanan dan memperbaiki kualiti tidur.

  1. Elak makanan berat pada waktu malam

Elak makan makanan berat atau minuman yang mengandung kafein, seperti kopi atau teh, sebelum waktu tidur. Makanan berat dapat mengakibatkan perut terasa tidak selesa dan menyebabkan gangguan tidur, manakala minuman kafein dapat membuat anda susah nak tidur dan mudah terjaga.

  1. Hasilkan tempat tidur yang bersih dan nyaman

Pastikan tempat tidur anda bersih, tenang, dan nyaman. Matikan lampu, pastikan suhu ruang tidur anda yang nyaman. Hindari daripada perkara yang dapat mengganggu tidur anda, seperti handphone atau tv dan gajet di tempat tidur.

  1. Tawakkal kepada Allah SWT
  2. Tawakkal pada Allah, kepercayaan sepenuhnya kepada Allah SWT. Ketika kita merasa cemas atau takut, berikan segala masalah kepada Allah dan percayalah bahwa dia maha kuasa untuk menyelesaikannya. Berdoalah kepada-Nya dan mintalah perlindungan-Nya darinya agar tidur anda menjadi lebih tenang dan berkualiti.

Dengan mengamalkan salah satu tips-tips di atas, diharapkan anda dapat mengatasi masalah tidur anda.

Semoga bermanfaat buat anda. Mungkin artikel ini juga dapat menfaat untuk anda iaituPetua lebatkan rambut anak | Sebab bayi anda gatal kulit kepala | Petua untuk kulit bayi kering | Punca kulit si kecil kering

Minyak Syafia

Tawaran Istimewa Untuk Anda Kali Pertama

Jom lawati kedai online kami babybeauty.my

Baby Beauty Store

Antara Produk Yang Paling Laris

Dudooi Slepp

Dudooi Sleep Spray

Tidur yang berkualiti adalah penting untuk tumbesaran dan kesejahteraan anak anda...
Fanvit

Fanvit - Minuman Vitamin Strawberry

Sebagai ibu bapa, kita sentiasa mengambil berat tentang pemakan..
Minyak Syafia

Minyak Syafia

Bantu bayi anda dalam mengurangkan ketidakselesaan akibat kolik, sakit perut, selsema..