Bimbang bau kaki? Ini petua untuk anda

Bimbang bau kaki? Ini petua untuk anda
Bimbang bau kaki? Ini petua untuk anda

Masalah kaki berbau adalah masalah umum yang sering dihadapi oleh banyak orang. Dalam artikel kali ini, kami akan membahas beberapa petua yang dapat membantu mengatasi bau kaki.

 1. Bersihkan kaki dengan sabun antibakteria
  Pastikan anda membersihkan kaki dengan teliti menggunakan sabun antibakteria. Cuci kaki anda dengan air hangat selama sekurang-kurangnya 20-30 saat.
 2. Gunakan spray anti bakteria seperti Tumiq Foot Spray setelah kaki anda kering, atau sapukan bedak kaki. Bedak kaki membantu menyerap keringat dan mengurangkan kaki berbau.
 3. Pakai kasut yang sesuai.
  Pastikan anda memakai kasut yang sesuai dan sesuai dengan aktiviti anda. Kasut yang tidak membenarkan kaki bernafas atau terlalu ketat boleh meningkatkan peluh pada kaki dan menyebabkan bau.
 4. Jangan gunakan kasut yang sama setiap hari.
  Menggunakan kasut yang sama setiap hari boleh meningkatkan bakteria dan jamur pada kaki. Bergantung dengan jenis kasut, tukar kasut anda setiap 2-3 hari atau lebih kerap jika perlu.
 5. Gunakan stoking kaki yang bersih.
  Pastikan anda memakai stokin kaki yang bersih dan kering setiap kali memakai kasut. Kain berbulu seperti wol boleh meningkatkan peluh pada kaki dan menyebabkan bau.
 6. Rendam kaki dengan air garam
  Air garam membantu membunuh bakteria pada kaki dan mengurangkan bau. Rendam kaki anda dalam air garam selama 10-15 minit, sekurang-kurangnya seminggu sekali
 7. Gunakan baking soda dan tepung jagung
  Campurkan beberapa sudu kecil baking soda dan tepung jagung, kemudian taburkan pada kaki yang bersih dan kering. Bahan ini akan membantu menyerap kelembapan dan mengurangkan bakteria pada kaki
 8. Gunakan baking soda
  Baking soda membantu menetralkan pH pada kulit kaki yang terlalu asid, yang menyebabkan bakteria tumbuh. Campurkan beberapa sudu kecil baking soda dengan air hangat dan rendam kaki selama kira-kira 15 minit.

Untuk mengurangkan risiko bau kaki, disarankan untuk menjaga kebersihan kaki dengan mencuci kaki secara berkala, memakai stoking kaki yang sesuai. Elakkan memakai kasut tertutup terlalu lama, dan gunakan spray anti-peluh pada kaki. Sekiranya bau kaki masih berterusan atau terlalu teruk, anda disarankan untuk mendapatkan nasihat daripada pakar perubatan.

Semoga petua ini dapat mengurangkan bau kaki dan meningkatkan kebersihan kaki anda.

Semoga bermanfaat buat anda. Mungkin artikel ini juga dapat menfaat untuk anda iaituPetua lebatkan rambut anak | Sebab bayi anda gatal kulit kepala | Petua untuk kulit bayi kering | Punca kulit si kecil kering

Total
0
Shares
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article
5 Rahsia Menjadi Pemimpin Berjaya yang Anda Perlu Tahu

5 Rahsia Menjadi Pemimpin

Next Article
Bahaya Strok Haba

Bahaya Strok Haba

Total
0
Share
error: